Nasza placówka realizuje grant pn. Zwiększenie bezpieczeństwa mieszkańców i pracowników Regionalnego Centrum Rehabilitacji i Pomocy Społecznej w Borzęcinie  w związku z zagrożeniem i skutkami COVID-19 w ramach zadania grantowe pn. „Sami-Dzielni! - razem przeciw COVID-19”.

Cel główny grantu: poprawa bezpieczeństwa mieszkańców i pracowników placówki Regionalnego Centrum Rehabilitacji i Pomocy Społecznej w Borzęcinie w związku z zagrożeniem  i skutkami COVID-19 poprzez zakup sprzętu umożliwiającego kontakt on-line mieszkańców i personelu z rodziną i otoczeniem.

Wartość grantu wynosi 8.240,00 zł z Programu Operacyjnego Wiedza-Edukacja-Rozwój 2014-2020.

Okres realizacji grantu: od 02.11 2020 r. do 31.12.2020 r.

Zadanie grantowe pn. „Sami-Dzielni! - razem przeciw COVID-19”  jest realizowane w ramach projektu „Sami-Dzielni! Nowe standardy mieszkalnictwa wspomaganego dla osób z niepełnosprawnościami sprzężonymi” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza-Edukacja-Rozwój 2014-2020,  II Oś Priorytetowa – Efektywne polityki publiczne dla rynku pracy, gospodarki i edukacji; Działanie 2.8 Rozwój usług społecznych świadczonych w środowisku lokalnym.

Zadanie grantowe pn. „Sami-Dzielni! - razem przeciw COVID-19” jest realizowane przez Województwo Małopolskie – Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Krakowie w ramach „Małopolskiej Tarczy Antykryzysowej – Pakietu Społecznego”.

 

Nasza placówka realizuje grant pn. Zapewnienie bezpieczeństwa mieszkańcom i pracownikom  Regionalnego Centrum Rehabilitacji i Pomocy Społecznej w Borzęcinie w związku z zagrożeniem
i skutkami COVID-19 w ramach projektu „Małopolska Tarcza Antykryzysowa – Pakiet Społeczny. Bezpieczny dom”.

Cele główny grantu: poprawa bezpieczeństwa mieszkańców i pracowników Regionalnego Centrum Rehabilitacji i Pomocy Społecznej w Borzęcinie w związku z zagrożeniem i skutkami COVID-19.

Wartość grantu wynosi 179.130,43 zł z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego oraz 26.869,56 zł wkładu własnego.

Okres realizacji grantu: od 28.05.2020 r. do 31.12.2020 r.

W wyniku realizacji grantu nastąpi:

  1. 1. Doposażenie stanowisk pracy personelu RCRIPS w Borzęcinie oraz jego mieszkańców w środki ochrony indywidualnej niezbędny do przeciwdziałania epidemii Covid-19:
  2. 2. Doposażenie RCRIPS w Borzęcinie w sprzęt i wyposażenie niezbędne do walki z epidemią i jego skutkami:
  3. 3. Utworzenie 10 miejsc do izolacji/kwarantanny dla mieszkańców RCRIPS w Borzęcinie przed przyjęciem do placówki w sytuacji wypisu ze szpitala lub przyjęcia interwencyjnego:
  4. 4. Utworzenie 8 miejsc do izolacji/kwarantanny/noclegu dla personelu, który nie może lub nie chce wrócić do własnych domów i rodzin ze względu na zagrożenie zarażeniem SARS-CoV-2 wraz
    z zapewnieniem wyżywienia:
  5. 5. Wzmocnienie bezpieczeństwa warunków zamieszkania, pobytu oraz pracy w Regionalnym Centrum Rehabilitacji i Pomocy Społecznej w Borzęcinie wśród jej mieszkańców i pracowników w związku
    z zagrożeniem i skutkami COVID-19

Projekt „Małopolska Tarcza Antykryzysowa – Pakiet Społeczny. Bezpieczny dom” współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014 – 2020, Oś Priorytetowa 9 Region spójny społecznie, Działanie 9.2 Usługi społeczne i zdrowotne, Poddziałanie 9.2.1 Usługi społeczne i zdrowotne
w Regionie.

Realizatorem projektu jest Województwo Małopolskie – Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej
w Krakowie.

                    MZ.png                     NFZ.png

 

Regionalne Centrum Rehabilitacji i Pomocy Społecznej w Borzęcinie współrealizuje projekt pt.: „Zapewnienie bezpieczeństwa i opieki pacjentom oraz bezpieczeństwa personelowi zakładów opiekuńczo-leczniczych, domów pomocy społecznej, zakładów pielęgnacyjno-opiekuńczych i hospicjów na czas COVID-19”dofinansowany z Funduszy Europejskich w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Środki te pomogą ograniczyć negatywne skutki wystąpienia epidemii COVID-19 wśród pacjentów i pensjonariuszy oraz personelu zakładów opiekuńczo-leczniczych, zakładów pielęgnacyjno-opiekuńczych, hospicjów oraz Domów Pomocy Społecznej.

Projekt obejmie swoim działaniem i wsparciem ponad 1.300 podmiotów w całej Polsce.

Środki finansowe z projektu to przede wszystkim fundusze na dodatkowe wynagrodzenia dla pielęgniarek, ratowników medycznych, fizjoterapeutów, opiekunów medycznych oraz członków personelu pomocniczego placówek, którzy – ze względów bezpieczeństwa i ograniczania ryzyka zakażenia – musieli zrezygnować z innych miejsc zatrudnienia. Dofinansowanie obejmuje również możliwość zakupu środków ochrony osobistej oraz środków dezynfekcyjnych dla personelu oraz pacjentów i mieszkańców

Dodatkowo w celu maksymalizacji założonych efektów umożliwiono w placówkach objętych projektem wdrożenie dobrowolnego modelu bezpiecznego systemu pracy, aby chronić najbliższych przez zarażeniem.

 

Dofinansowanie projektu:  10.970,97zł

 

 

 

Menu tygodnia 12.07-18.07

PODSTAWOWA

PONIEDZIAŁEK 12.07.2021

śniadanie: pieczywo mieszane, masło, jajka na twardo w majonezie ze szczypiorkiem, sałata zielona, pomidor, herbata, kakao, kasza manna na mleku

obiad: zupa ziemniaczana, makaron z kurczakiem, cukinią i brokułem, kompot wieloowocowy

podwieczorek: jogurt brzoskwiniowy

kolacja: pieczywo mieszane, margaryna, szynka wieprzowa, ogórek zielony, herbata

PODSTAWOWA

WTOREK 13.07.2021

śniadanie: pieczywo mieszane, masło, pasta rybna ze szczypiorkiem, sałata zielona, pomidor, herbata, makaron na mleku

obiad: krupnik z kaszy jęczmiennej, kotlet schabowy, ziemniaki młode, żółta fasolka szparagowa z bułką, kompot wieloowocowy

podwieczorek: arbuz

kolacja: pieczywo mieszane, margaryna, kiełbasa żywiecka, ogórek konserwowy, herbata, kawa inka

PODSTAWOWA

ŚRODA 14.07.2021

śniadanie: pieczywo mieszane, masło, kiełbaski smażone z pomidorami, herbata, płatki kukurydziane na mleku

obiad: żurek z ziemniakami, pulpety mieszane w sosie własnym, ryż, surówka z ogórków kiszonych, kompot wieloowocowy

podwieczorek: serek homogenizowany waniliowy

kolacja: pieczywo mieszane, margaryna, schab pieczony, ogórek zielony, herbata

PODSTAWOWA

CZWARTEK 15.07.2021

śniadanie: pieczywo mieszane, masło, jajecznica z szynką i szczypiorkiem, pomidor, kawa inka, herbata, kasza manna na mleku

obiad: flaki wołowe z pieczywem, potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem zielonym, ziemniaki młode z koperkiem, kompot wieloowocowy

podwieczorek: pierniczki

kolacja: pieczywo mieszane, margaryna, ser żółty, ogórek zielony, herbata

PODSTAWOWA

PIĄTEK 16.07.2021

śniadanie: pieczywo mieszane, masło, twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem, sałata zielona, pomidor, herbata, kawa inka, makaron na mleku

obiad: zupa koperkowa z ryżem, ryba po grecku, ziemniaki młode, surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy

podwieczorek: brzoskwinia

kolacja: pieczywo mieszane, margaryna, pasztetowa wieprzowa, ogórek konserwowy, herbata

PODSTAWOWA

SOBOTA 17.07.2021

śniadanie: pieczywo mieszane, masło, salceson drobiowy, surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i ogórkiem, herbata, płatki owsiane na mleku

obiad: zupa kalafiorowa z makaronem, pieczeń z mięsa mielonego w sosie, ziemniaki, mizeria, kompot wieloowocowy

podwieczorek: arbuz

kolacja: pieczywo mieszane, margaryna, polędwica sopocka, pomidor, herbata

PODSTAWOWA

NIEDZIELA 18.07.2021

śniadanie: pieczywo mieszane, masło, żurek z kiełbasa i jajkiem, herbata, płatki kukurydziane na mleku

obiad: rosół drobiowo-wołowy z makaronem, kurczak w sosie śmietanowym, ziemniaki młode, buraczki, kompot wieloowocowy

podwieczorek: babka cytrynowa 

kolacja: pieczywo mieszane, margaryna, pieczeń rzymska, pomidor, herbata

 

 

Informacje o alergenach dostępne są u dietetyka i na jadalni.

Dział Żywienia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

Jak do nas dojechać?